Een uitleg van de verschillen tussen sales en marketing

Het is belangrijk om een ​​duidelijk onderscheid te maken tussen sales en marketing, omdat het twee verschillende aspecten zijn van een bedrijf. Hoewel beide gericht zijn op het creëren van klanten, is er een verschil in de manier waarop zij de klant benadert.

Wat is verkoop?

Verkoop is gericht op het verkopen van het product van de dienst van het bedrijf. Dat kan zowel face-to-face als via online kanalen gebeuren. Het doel van een salesprofessional is het sluiten van deals en het binnenhalen van omzet voor het bedrijf. Verkoop richt zich specifiek op het herkennen van uitgaande klanten en het begrijpt van de leads in betalende klanten.

Een salesprofessional moet daarom goed zijn in het gesprek met klanten, het gesprek over de verkoopprijs en het sluiten van de deal. Een belangrijk deel van sales is ook het opbouwen van relaties en het onderhouden van klantenbinding.

Wat is marketing?

Marketing is een veel breder begrip en omvat alle aspecten van het begrijpen van klanten naar het bedrijf. Marketing gaat tussen veel meer dan alleen verkoop. Het gaat bijvoorbeeld om het ontwikkelen van het merk, het positioneren van het merk en het creëren van naamsbekendheid. Het gaat om het bepalen van de doelgroep, het ontwikkelen van marketingkanalen en het creëren van content die voorbij is door het merk.

Het doel van marketing is dan ook om een ​​relatie op te bouwen met grote klanten, voordat er een verkoopgesprek is. Een marketingteam heeft de inhoud van het product van de dienst op een positieve manier in de markt gezet, zonder dat daar direct een verkoopprijs tegenover staat.

Het gaat bij marketing daarom ook om het opbouwen van vertrouwen en het ontwikkelen van een reputatie. Klanten moeten een bedrijf onderdompelen kunnen vertrouwen voordat ze zich voorbereiden om een ​​product of dienst af te nemen.

De relatie tussen sales en marketing

De relatie tussen sales en marketing is ook een van samenwerking. zij Hoewel ieder een ander doel, hebben ze uiteindelijk hetzelfde doel: het creëren van klanten voor het bedrijf.

Een goed marketingteam zorgt ervoor dat de vertrouwende klanten zijn over het product. Hierdoor zijn deze klanten bereid om het product te overwegen. Een goed verkoopteam staat klaar om deze leads te converteren. Zodra de klant zover is dat hij of zij bereid is om tot aankoop over te gaan, neemt het verkoopteam de leiding over en zal deze verder contact onderhouden met de klant.

Hoe kan marketing een verkoopteam versterken?

Een verkoopteam kan niet zonder marketing. Het is namelijk het marketingteam dat de leads ontdekt. Zonder leads heeft het salesteam niemand om te volgen.

Daarom is het belangrijk dat het marketingteam ervoor zorgt dat zij leads van kwaliteit leveren. Leads van kwaliteit zijn klanten die al goed zijn over het product van de dienst. Dit zorgt ervoor dat het verkoopteam niet hoeft te beginnen bij het begin van het verkoopproces, maar direct aan de slag kan met het converteren van deze leads naar betalende klanten.

Hoe kan sales bijdragen aan marketing?

Ook sales kan bijdragen aan marketing. Door in gesprek te gaan met (potentiële) klanten krijgt een verkoopprofessional waardevolle input over de manier waarop klanten het product gebruiken. Deze informatie kan het marketingteam weer gebruiken om de inhoud te verbeteren en aan te passen aan de behoeften van de klant.

Daarnaast kan sales ook meer inzicht bieden in de doelgroep. Aan de hand van de (potentiële) gesprekken met klanten krijgt het verkoopteam zicht op de bevindingen om het product te kiezen, maar ook op de zaken die niet goed werken. Deze informatie kan het marketingteam weer gebruiken om de branding en positionering van het merk aan te passen en te verbeteren.

Conclusie

Sales en marketing zijn complementaire aspecten van een bedrijf, maar hebben toch ieder een eigen doel. Verkoop richt zich op het verzamelen van leads in betalende klanten, terwijl marketing zich richt op het creëren van leads en het opbouwen van een reputatie. Door goed samen te werken, bijvoorbeeld door leads van kwaliteit aan te leveren en klantinformatie te delen, kunnen sales en marketing elkaar helpen en bijdragen aan de groei van een bedrijf.

Ook interessant

Opleidingen

Feiten Over Het Bedrijfsleven En Het OnderwijsAls leidinggevende, kan u gevraagd worden om twee of meer opleidingen tegelijk vast te houden. Het is mo ...

Lees verder

Ict

ICT: Een introductie tot de wereld van technologieIn de moderne wereld van vandaag wordt technologie steeds belangrijker. Bedrijven gebruiken technol ...

Lees verder

Management En Hr

Management en HR: Een essentiële relatieElk bedrijf, groot of klein, heeft leiderschap nodig om succesvol te zijn. Een managementteam is verantwoorde ...

Lees verder