Alles wat je moet weten over omvormers voor zonnepanelen

Als u van plan bent zonnepanelen op uw dak te installeren, dan is het belangrijk om een ​​omvormer te hebben. Omvormers zijn een essentieel onderdeel van een zonnesysteem, willen gelijkstroom die door de zonnepanelen wordt geproduceerd in wisselstroom die geschikt is voor gebruik in huis. In deze tekst zal worden ingegaan op wat een omvormer precies is, hoe deze werkt en welke verschillende soorten er zijn.

Wat is een omvormer?

Een omvormer is een onderdeel van een zonnesysteem dat de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom die geschikt is voor gebruik in huis. Zonder omvormer kan de energie die de zonnepanelen opwekken niet in huis worden gebruikt. Daarom is het van groot belang om te kiezen voor de juiste omvormer bij de installatie van zonnepanelen.

Hoe werkt een omvormer?

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, terwijl huishoudelijke apparaten op wisselstroom werken. De omvormer zorgt ervoor dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt ingeschakeld in wisselstroom die geschikt is voor gebruik in huis. Dit wordt ook wel het omzettingsproces genoemd. De omvormer voldoet aan de constante energie-output van de zonnepanelen en verleden deze om er zeker van te zijn dat er altijd een zo hoog mogelijke energie-output is.

Welke soorten omvormers zijn er?

Er bestaan ​​verschillende soorten omvormers, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. De volgende typen omvormers worden het meest gebruikt:

Grote string-omvormers

Deze omvormers zijn de meest gebruikte omvormers en zijn het meest bekend. Ze werken door verschillende zonnepanelen in serie aan elkaar te sluiten, waardoor er één grote string van zonnepanelen bestaat. De string-omvormer zet de energie-output om van deze string naar wisselstroom. Het grote voordeel van deze omvormers is dat ze zeer efficiënt zijn en over het algemeen minder duur zijn dan andere soorten omvormers.

Micro-omvormers

Deze omvormers zetten de gelijkstroom van elk individueel zonnepaneel om naar wisselstroom. Dit kan meer compacter zijn dan de grotere string-omvormers omdat elk paneel zijn eigen omvormer heeft en er geen enkel paneel is dat de uitvoer van de string naar beneden gaat. Ze zijn over het algemeen oudere dan string-omvormers, maar zijn ook betrouwbaarder en betrouwbaar.

Power-optimizers

Power-optimizers zijn een soort hybride omvormer tussen string- en micro-omvormers. In plaats van de energie-output van elk individueel zonnepaneel om naar wisselstroom te zetten, bevestig je in dit geval aan ieder paneel een power-optimizer. Deze optimizer stuurt de gelijkstroom van de zonnepanelen naar de stringomvormer om deze vervolgens om te schakelen naar wisselstroom. Dit kan weer iets veiliger zijn dan een string-omvormer, maar minder dan micro-omvormers.

Zonder omvormer: omvormerloos

Een omvormerloos zonnesysteem bestaat niet uit omvormers, maar gebruikt een paneel wat direct aan het stroomnet is gekoppeld. Deze panelen maken directe wisselstroom van de gelijkstroom van het paneel. Dit systeem is het efficiëntste van alle zonnesystemen, maar ook het duurste. Het heeft als voordeel dat er geen omvormer nodig is, waardoor er extra kosten worden bespaard.

Conclusie

Het is enorm belangrijk om rekening te houden met de keuze van een omvormer bij de installatie van zonnepanelen. Het juiste type omvormer zorgt namelijk voor de beveiliging van het totale paneel en eigenlijk van het hele systeem. Door te kiezen voor één van de vier verschillende typen omvormers wordt een configuratie van de energie-output van de zonnepanelen naar wisselstroom verzekerd En dat heeft weer voordelen voor de jaarlijkse energierekening.

Ook interessant

Zonnepanelen

Zonnepanelen: De Investering Die Zich TerugbetaaltZonnepanelen zijn de laatste jaren enorm populair geworden als oplossing voor het energieverbruik i ...

Lees verder

Batterij Oplossingen Zonnemeter

De Voordelen van Batterij Oplossingen voor ZonnepanelenMet het ecologische bewustzijn over klimaatverandering en duurzame energiebronnen, kiezen stee ...

Lees verder

Omvormer Zonnepaneel

Alles wat je moet weten over omvormers voor zonnepanelenAls u van plan bent zonnepanelen op uw dak te installeren, dan is het belangrijk om een ​​omv ...

Lees verder