Overspanningsbeveiliging: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Wat is Overspanningsbeveiliging?

Overspanningsbeveiliging (ook wel overspanningsbeveiliging genoemd) verwijst naar een set van apparaten en processen die zijn ontworpen om elektronische apparatuur te beschermen tegen schade door overspanningsschommelingen. Deze bescherming kan op verschillende niveaus worden uitgevoerd, afhankelijk van de specifieke behoeften van de apparatuur.

Waarom is overspanningsbeveiliging belangrijk?

Spanningsschommelingen (ook bekend als spikes, pieken van transiënten) kunnen optreden als gevolg van een aantal factoren, waaronder blikseminslag, stroomuitval, en het gebruik van andere apparaten in hetzelfde elektriciteitsnetwerk. Deze spikes kunnen elektronische apparatuur, zoals computers, televisies en andere huishoudelijke apparaten, beschadigen en scheiden. De kosten van reparatie of vervanging van beschadigde apparatuur kunnen zijn, dus het is belangrijk om de juiste overspanningsbeveiliging te installeren.

Hoe werkt het?

Overspanningsbeveiliging werkt door de overspanningsenergie weg te leiden van de elektronische apparaten die moeten worden beschermd. Dit wordt gedaan door de overspanningsenergie te leiden naar een aardeverbinding of door de spanning te regelen voordat dit apparaat wordt bereikt. Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiliging die elk op een andere manier werken.

Type 1 overspanningsbeveiliging

Dit type overspanningsbeveiliging wordt vaak toegepast bij input-/distributiepanelen voor de hoofdschakelkasten. Het werkt als de eerste verdedigingslinie tegen blikseminslagen aan de stroomvoorzieningskant van de elektrische installatie.

Type 2 overspanningsbeveiliging

Dit type overspanningsbeveiliging komt vaak voor in de meterkast of op de stopcontacten. Het is bedoeld om de elektrische apparatuur tegen inductieve thema's van de overspanningen te beschermen.

Type 3 overspanningsbeveiliging

Dit type overspanningsbeveiliging wordt vaak ingebouwd in de elektrische apparaten zelf. Het is ontworpen om de apparaten te beschermen tegen overspanningen die zich binnen het apparaat voordoen, zoals storingen die worden veroorzaakt door de omschakeling van componenten.

Wanneer is overspanningsbeveiliging nodig?

Het is aan te raden overspanningsbeveiligingsapparatuur in te schakelen wanneer er kostbare elektronica wordt gebruikt, zoals televisies, computers, huishoudelijke apparaten en andere elektronische apparaten die de beveiliging zijn voor overspanning. In gebieden waar blikseminslag een veelvoorkomend fenomeen is, is het nog belangrijker om de juiste overspanningsbeveiliging te stellen, om te voorkomen dat de elektrische apparaten beschadigd raken.

Soorten Overspanningsbeveiliging

Er zijn verschillende soorten overspanningsbeveiliging beschikbaar op de markt. onderliggende staan ​​enkele van de meest waarschijnlijke typen.

Overspanningsonderdrukkers

Overspanningsbeveiligingen zijn plug-in apparaten die tussen een elektronisch apparaat en een stopcontact worden geplaatst. Ze werken door de schommelingen op te vangen en af ​​te leiden naar de aarde.

Stopcontacten met Overspanningsbeveiliging

Stopcontacten met overspanningsbeveiliging minimaal meerdere stopcontacten en hebben interne regelaars die spanningsschakelaars controleren voordat ze de aangesloten apparaten kunnen bereiken.

Overspanningsbeveiliging geschikt voor de hele woning

Terwijl stopcontacten met overspanningsbeveiliging voldoende zijn voor individuele configuraties, zijn hele huis beveiligingssystemen nodig om het hele gebouw te beschermen. Deze systemen kunnen worden ontworpen voor specifieke woningtypen, waaronder woningtype, grootte en locatie.

Overspanningsbeveiliging die geschikt is voor industrieën

Industriële overspanningsbeveiliging is nodig om complexe elektronische systemen zoals datacenters te beschermen. Deze beveiligingssystemen zijn ontworpen om een ​​maximale beveiliging te bieden en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften van de klant.

Conclusie

Overspanningsbeveiliging is een belangrijke investering om kostbare elektronische apparatuur te beschermen tegen schade door spanningsschommelingen. Er zijn veel verschillende soorten overspanningsbeveiliging beschikbaar, die elk op verschillende manieren werken en aan verschillende vereisten voldoen. Het is belangrijk om het juiste type overspanningsbeveiliging te selecteren, afhankelijk van het soort apparatuur en de locatie waar deze wordt gebruikt.

Ook interessant

Elektro componenten

Elektrische Componenten - Dat Bespaart U het Meeste Geld?Er zijn veel elektrische componenten die nodig hebt op een verscheidenheid van verschillende ...

Lees verder

Raspberry PI

Hoe Maak je de Elektrische Componenten Werken Als Magie!De Raspberry Pi is een van de meest bekende mini-computers, die goed verkocht meer dan 500 mi ...

Lees verder

Alarm systemen

Alarmsystemen: Veiligheid en GemoedsrustEen van de belangrijkste aspecten van elke woning of bedrijf is veiligheid. Het is verplicht dat we ons allem ...

Lees verder